Trzmiele do zapylania

Firma SOLFUM oferuje Państwu ule z trzmielami wykorzystywane do zapylania upraw pod osłonami tj. pomidora, papryki, truskawki, maliny oraz upraw polowych truskawki, maliny, borówki wysokiej a także upraw sadowniczych (ule stosowane do zapylania drzew owocowych w sadach).

Zapylanie za pomocą trzmiela ziemnego to gwarancja wysokich plonów i najwyższej jakości owoców. Zastosowanie trzmieli pozwala wyeliminować pracochłonny proces sztucznego zapylania kwiatów (hormonizacji) lub zapylania mechanicznego (otrząsanie kwiatów). Ich działania nie zastąpi najbardziej nawet rzetelna praca człowieka.

W tym sezonie proponujemy Państwu ul standard.
W momencie dostawy kolonia składa się z 35-60 dojrzałych robotnic.
Długość życia kolonii wynosi średnio 6-8 tygodni.

Również dostępne są ule specjalne (60-100 dojrzałych robotnic) do zapylania maliny i ule sadownicze na indywidualne zamówienie. Zapewniamy systematyczne dostawy do wyznaczonego miejsca.

Ceny uli netto:

Ul standard – 125,00 zł

Ul specjalny – 150,00 zł

(do cen należy doliczyć podatek VAT 8%)

Koszt dostawy uzależniony jest od ilości zamówionych uli.

Nasze trzmiele pracują na Twój sukces

Trzmiele do naturalnego zapylania w produkcji pod osłonami

Naturalne zapylanie pomidorów za pomocą trzmieli

Zapylanie pomidorów za pomocą trzmiela ziemnego to gwarancja wysokich plonów i najwyższej jakości owoców. Zastosowanie trzmieli pozwala wyeliminować pracochłonny proces sztucznego zapylania kwiatów (hormonizacji) lub zapylania mechanicznego (otrząsanie kwiatów). Trzmiele z natury swojej odwiedzają systematycznie kwiaty. Ich działania nie zastąpi najbardziej rzetelna praca człowieka. Nie maja tendencji opuszczania szklarni. Można je wykorzystać także do zapylania innych gatunków roślin pod osłonami np. truskawka, malina.

Rozpoczęcie pracy rodziny trzmieli

Warunkiem uzyskania plonów z pierwszych gron pomidora jest wprowadzenie uli z trzmielami w momencie otwierania się pierwszych kwiatów. Będą one nieprzerwanie pracować przez 6-9 tygodni. W trakcie produkcji należy dostawiać następne ule, aby utrzymać dobre zapylanie kwiatów.

Miejsce ula w szklarni

Ule rozmieszczamy w szklarni w miejscu umożliwiającym dostęp i obserwacje rodziny trzmieli. Miejsce musi być zacienione nie narażone na potrącenia (stabilne), wypoziomowane ze względu na obecność pożywki, a także zabezpieczone przed zamoczeniem.

Warunki dobrej pracy trzmieli

Decydującym warunkiem dobrej pracy trzmieli jest temperatura powietrza. Najlepsze efekty zapylania uzyskuje się przy temperaturze 17-28°C. Hormonizacja zniechęca trzmiele do odwiedzania kwiatów. Należy raz hormonizowane grono traktować podobnie do zakończenia kwitnienia. Temperatury powyżej 34°C obniżają efektywność zapylania kwiatów. Decyduje o tym jakość pyłku, jak też skupienie się owadów na utrzymaniu odpowiedniej temperatury w ulu (wentylują gniazdo).

Sprawdzanie jakości pracy trzmieli

Aktywny ul to widoczny oblot kwiatów przez owady. Efektem tego powinny być zauważalne zbrązowienia na słupkach kwiatów pomidora. Żywotność rodziny trzmieli w nowowprowadzonym ulu objawia się słyszalnym dźwiękiem przy jego poruszeniu. Widać wylatujące trzmiele, a przy otworze wylotowym obserwujemy osobnika zwanego strażnikiem.

Stosowanie trzmieli a ochrona roślin

Stosowanie fungicydów i zoocydów poprzedzone powinno być sprawdzeniem ich wpływu na trzmiele. Nie wolno wykonywać żadnych tego rodzaju zabiegów podczas oblotów trzmieli. Każdy dozwolony oprysk poprzedzony musi być zamknięciem ula na okres co najmniej 2 godzin w celu wyłapania trzmieli, a niekiedy wyniesieniem uli ze szklarni. Ule wnoszone do szklarni po zabiegu należy postawić w te same miejsca. Przy kilku lub większej ilości uli powinny one  być  oznakowane  aby  nie  pomylić  ich  lokalizacji i kierunku wylotów. Opracowane tabele toksyczności pestycydów ułatwiają podejmowanie decyzji w zakresie zabiegów ochrony roślin.

Uwaga

Trzmiele nie przejawiają agresywności w stosunku do ludzi. Użądlenie nastąpić może w wyjątkowych przypadkach. Osoby uczulone na jad powinny skontaktować się z lekarzem.