Zwalczanie szkodników magazynowych i sanitarnych

Fima Solfum posiada duże doświadczenie i wyposażenie do wykonywania specjalistycznych zabiegów:

Fumigacja (gazowanie) wszelkich obiektów i towarów przy użyciu preparatów wydzielających fosforowodór.

Ta metoda zwalczania wszystkich rodzajów szkodników owadzich, roztoczy i gryzoni jest najbardziej skuteczna. Niszczy wszystkie fazy rozwojowe szkodników zarówno w obiekcie, jak i wewnątrz towaru np. w produktach spożywczych i używkach, a także w drewnie. Nie pozostawia żadnych trujących depozytów (pozostałości) w towarze i obiekcie. Wymaga krótkich okresów ekspozycji (działania środka) i karencji (wietrzenia do uzyskania stężeń do poziomu nds).

 

Aerozolowanie zimną i gorącą mgłą.

Agregaty wytwarzają dużą ilość gorącej bądź zimnej mgły z zawartością środka dezynsekcyjnego oraz nośnika i rozprowadzają ją równomiernie w całym obiekcie. Jest to stosunkowo tania i bardzo szybka metoda zwalczania szkodników magazynowych często zastępująca fumigację, zwłaszcza w pustych obiektach. Na ogół nie wymaga przerw w pracy magazynów bądź fabryk, gdyż cykl zamgławiania, ekspozycji i wietrzenia można zamknąć w dwóch dniach.

 

Zwalczanie szkodników magazynowych i sanitarnych metoda termiczną (TermoNox i TermoSol).

Szkodniki magazynowe mogą żyć i rozwijać się w wąskim zakresie temperatur, po za tym zakresem giną, albo są nieruchome. Temperatura ciała owadów i roztoczy (nie tak, jak u ptaków i ssaków) zależy od temperatury otoczenia.

Temperatury optymalne i suboptymalne są to temperatury, przy których następuje największy rozród i najszybszy rozwój, są tylko o około 5°C niższe lub wyższe, od tych, które hamują rozwój i obniżają płodność:

wołek ryżowy: 29°C …<>… 35°C
kapturnik zbożowiec 34°C …<>… 39°C

Znajomość cech rozwojowych szkodników wykorzystujemy do ich zwalczania poprzez ogrzewanie miejsc ich zasiedlenia do temperatury ok. 55°C.

Stosowanie wysokich temperatur polega na krótkotrwałym ogrzaniu (a) pomieszczeń do temperatury 50-60°C przez 12-24 godziny, albo (b) porażonych produktów do temperatury 50-70°C i następnie schłodzeniu.

Takie zabiegi skutecznie niszczą szkodniki i jednocześnie zapobiegają uszkodzeniu wrażliwych urządzeń i produktów.

Zakres zastosowania wysokich temperatur:

  • dezynsekcja maszyn i urządzeń w zamkniętych pomieszczeniach lub w tunelach foliowych,
  • dezynsekcja wydzielonych pomieszczeń,
  • dezynsekcja hal produkcyjnych i magazynów o kubaturze do 15000 m3 (sprzętem dostępnym w Polsce).

Szerokie możliwości wykonywania zabiegów z zastosowaniem wysokich temperatur:

  • Piekarnie; zakłady przetwórstwa spożywczego:
  • Młyny;
  • Browary;
  • Wytwórnie czekolad;
  • Fabryki tytoniowe;
  • Wytwórnie pasz;
  • Silosy zbożowe;
  • Przetwórnie surowców suchych i magazyny;
  • Obiekty zabytkowe.

Zalety dezynsekcji termicznej:
zabieg ekologiczny nie wymagający użycia produktów biobójczych, ani środków ochrony roślin (środki trujące mogą być przyczyną skażeń),
zabiegi mogą być wykonywane przed każdym procesem produkcyjnym (bez przerwania produkcji lub zamknięcia zakładu), lub w czasie produkcji (można dezynsekować pojedyncze maszyny lub wydzielone pomieszczenia podczas gdy inne maszyny i cały zakład pracują),
nie koroduje urządzeń,

  • zabieg bezpieczny (nie ma potrzeby usuwania ludzi z sąsiednich pomieszczeń),
  • zabieg tani (niższe koszty),
  • zabieg szybki (temperatura 52+3°C przez 1 godz. zabija wszystkie szkodniki magazynowe i sanitarne).

Linki: